Noodweer(exces).nl

De beste informatie over deze ingewikkelde strafuitsluitingsgronden

Over ons

De begrippen noodweer en noodweerexces zijn strafuitsluitingsgronden en staan in het wetboek van strafrecht. Het zijn begrippen waar veel over wordt gesproken. U hoeft de krant maar open te slaan en u vindt de begrippen vast wel in een artikel over een strafzaak. Mensen verkeren vaak in de veronderstelling dat je je in Nederland helemaal niet zelf mag verdedigen en dat je bijvoorbeeld niks mag doen als er midden in de nacht een inbreker je huis binnenkomt. Dat is een veel voorkomend misverstand, want u mag zeker wel iets ondernemen. U mag namelijk niet alleen uw of andermans lijf beschermen, maar ook bijvoorbeeld uw of andermans goederen. Wel wordt verwacht dat u daar niet in "doorslaat", met andere woorden dat er een redelijke verhouding is tussen wat u wordt aangedaan en wat u de aanvaller aandoet. Bovendien mag u alleen maar tot verdediging overgaan indien dat noodzakelijk is.

RechtspraakGezien het feit dat er betrekkelijk weinig wordt geschreven over deze ingewikkelde maar tevens ook interessante materie, is het idee ontstaan hier een website van te maken. Een van de eigenaren van deze website is zelf afgestudeerd in de rechten op het onderwerp noodweer/noodweerexces. Het lijkt ons verhelderend deze scriptie aan meer mensen te tonen zodat een ieder zijn voordeel er mee kan doen. Aan de hand van de rechtspraak en de opvattingen in de doctrine (rechtsleer) worden de begrippen uitgelegd.

Wij horen graag van u indien u vragen en/of opmerkingen heeft over deze website. Vult u het contactformulier in en u krijgt van ons zo spoedig mogelijk antwoord.